
Schiphol heeft een grootte geschiedenis. Het begon allemaal in 1916, op een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer. Boer Knibbe verkoopt in 1916 voor 55.229,40 gulden zijn land van ongeveer 12 hectare (ruim 18 voetbalvelden) aan het leger. Op 19 september 1916 landen hier de eerste militaire vliegtuigen. Dit is het begin van Schiphol als militair vliegveld. Een Farman HF-20 is het allereerste vliegtuig dat op Schiphol landt. Luitenant Roeper Bosch bestuurt het toestel. Het tweede toestel, een Farman F-22, landt niet veel later. De uitbreiding van Schiphol gaat snel en in 1917 is Schiphol een van de grootste vliegvelden van Europa. Na de Eerste Wereldoorlog blijft Schiphol eerst nog een militaire basis. Gevechtsvliegtuigen worden dan steeds meer ingezet om vracht, post en passagiers te vervoeren. Langzaam verandert het vliegveld steeds meer in een burgervliegveld. In 1919 wordt burgerluchtvaartmaatschappij KLM opgericht. De volledige naam van KLM is dan: de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij voor Nederland en Koloniën. Schiphol wordt de thuishaven van KLM.
In het begin heeft Schiphol nog geen verharde landingsbanen. Dat gaf nog wel eens problemen omdat de baan soms nat was. Pas in 1938 krijgt Schiphol een verharde landingsbaan.
In 1924 vertrek een Fokker F7 van Schiphol naar Batavia. Dat is de eerste vlucht buiten Europa vanaf Amsterdam. In 1926 wordt Schiphol door het ministerie van Oorlog gegeven aan Amsterdam. De gemeente gaat gelijk aan het werk om de luchthaven te verbeteren want de Olympische Spelen komen naar Amsterdam.
In 1932 kun je vanaf Schiphol naar 18 bestemmingen (nu zijn er 322 bestemmingen). Schiphol was daarmee de luchthaven met de meeste verbindingen in Europa.
In 1940 wordt Schiphol gebombardeerd tijdens de oorlog. Dit herstellen de Duitsers snel en gebruiken Schiphol daarna als hun vliegbasis. Als de Duitsers aan het einde van de oorlog aan het verliezen zijn, vernietigen ze gauw weer de landingsbanen waardoor Schiphol onbruik is. Na de oorlog helpen veel Amsterdammers bij het herstel van Schiphol.
In 1951 krijgt Schiphol zijn eigen radarinstallatie. Dit is een nieuwe techniek om het vliegverkeer in veilige banen te leiden.
In 1957 openen op Schiphol de eerste belastingvrije winkels. Het eerste jaar werd er in deze winkels ongeveer voor 3 miljoen Euro verkocht. Nu wordt er jaarlijks voor 400 miljoen Euro verkocht.
In 1963 begint de bouw van een nieuw stationsgebouw centraal gelegen op de luchthaven. In 1967 is het nieuwe Schiphol af. Deze blijkt al snel weer te klein en daarom wordt er in 1975 een nieuwe en groter stationsgebouw gebouwd. In 1978 wordt het Schiphol treinstations geopend. Je kan dan voor het eerst met de trein naar Schiphol. In 1991 krijgt Schiphol een nieuwe verkeerstoren. De Schipholtoren is op dat moment de hoogste verkeerstoren ter wereld (101,7 meter).
Op 19 oktober 2011 landt de miljardste passagier sinds 1920. In 2013 heeft Schiphol al meer dan 25 miljoen passagiers ontvangen.
Tot slot nog een leuk weetje. Schiphol heeft nog twee bewoners, Jo (84) en Wout (88) de Rooij. Ze wonen op de Schipholweg. Ze wonen er als sinds 1955. Alles om hun heen is veranderd maar zij wonen er nog gewoon.
Maak jouw eigen website met JouwWeb