Verschillende groepen mensen zorgen voor de veiligheid op Schiphol. Dit zijn dat bijvoorbeeld;

  • De brandweer
    Het brandweerteam van Schiphol heeft een heel bijzonder oefenvliegtuig: de FireFly. In het oefenvliegtuig zitten drie vliegtuigtypen: een Boeing 747, DC10 en een Boeing 767. Het is mogelijk om de FireFly aan de buitenzijde in brand te steken. Er kunnen dan verschillende branden worden nagebootst. Bijvoorbeeld een motor- of  landingsgestelbrand, een gebroken vleugelbrand of een oppervlaktebrand van bijna 860m2. Binnen in de FireFly zijn twaalf verschillende branden te maken. Tijdens de oefeningen probeert Brandweer Shiphol zo min mogelijk het milieu te vervuilen. Daarom blussen ze met propaan en wordt het bluswater opgevangen en opnieuw gebruikt voor de koeling van de romp. De FireFly is een zeer goede trainingslocatie; zelfs uit het buitenland komen brandweermensen voor training en opleiding naar Schiphol.
  • De douane
    De douane zorgt voor de grens bewaking en controleert of mensen wel ons land in en uit mogen. Achter de schermen doet de douane dit ook voor pakjes en spullen. Zij controleren daar of deze het land wel in en uit mogen en of er belasting betaald moet worden. Heb je bijvoorbeeld ivoren slagtanden gekocht in Afrika dan mogen die niet de grens over omdat die in Nederland beschermd zijn.
  • De marechaussee
    De marechaussee zorgt voor de veiligheid van Nederland. Zij zijn een soort politie die belangrijke dingen in Nederland bewaken. Zoals de grenzen van Nederland maar ook de koninklijke familie.
  • De verkeersleiding
    De verkeersleiding op Schiphol zorgt er voor dat vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen op Schiphol. Zij zoeken contact met vliegtuigen als die ongeveer vijftig kilometer van Schiphol zijn en daar willen landen. Voor die tijd worden vliegtuigen begeleid over de snelwegen in de lucht door de Europese lucht verkeersleiding. Als zij Schiphol naderen krijgen zij opdrachten van de Nederlandse verkeersleiding hoe zij moeten vliegen en landen op Schiphol. Als ze geland zijn, krijgen ze instructie van de verkeersleiding op de grond hoe ze moeten rijden en waar ze moeten parkeren. Als het druk is op Schiphol landt er wel iedere drie minuten een vliegtuig! 
  • De sneeuwdienst
    De sneeuwdienst zorgt ervoor dat de start en landingsbanen ijs en sneeuw vrij blijven. Hiervoor heeft Schiphol heel veel bijzondere machines. Deze dienst is maar een paar keer per jaar echt nodig en daarom zijn de werknemers mensen die ook een andere baan op Schiphol hebben. 
  • De  vogeldienst
    Vogels zijn een groot gevaar voor vliegtuigen. Als zij in de motor van een vliegtuig komen kan deze stuk gaan en kan het vliegtuig zelfs neerstorten, De vogeldienst moet voorkomen dat er veel vogels komen op Schiphol. Dit doen ze door bijvoorbeeld door het geluid van roofvogels te laten horen of door echt roofvogels te laten vliegen. Ze steken soms ook vuurpijlen af.